Czym i JAK palić w piecu?
01/01/19
Wiele mówi się ostatnio o smogu, zanieczyszczeniu powietrza i konieczności wymiany kotłów na przyjaźniejsze środowisku. Sytuacja byłaby jednak dużo lepsza, gdybyśmy byli powszechnie świadomi tego, jak palić w piecu, by ograniczyć zanieczyszczenia, ale także by zwiększyć wydajność kotła.
Korzyści
Profesjonalny proces spalania odgórnego, który opiszemy poniżej, wiąże się z różnymi korzyściami.
- Nie zatruwamy środowiska w naszej okolicy
- Nie marnujemy używanego paliwa (czyli węgla) – oszczędzamy go ok. 30%
- Oszczędzamy czas, gdyż jesteśmy w stanie ustawić palenie na 12-20 godzin.
- Większe bezpieczeństwo, spowodowane większą kontrolą temperatury
Jak palić w piecu
Metoda palenia od góry polega na odwróceniu tradycyjnego sposobu rozpalania w piecu. Najpierw nakładamy węgiel, a dopiero na nim rozpalamy ogień.
Istotne jest utrzymywanie kotła i komina w czystości
Poprawny proces spalania powinien skutkować powstawaniem niewielkiej ilości białego dymu, zamiast czarnych obłoków pełnych sadzy. Dochodzi wtedy do tzw. palenia współprądowego, gdy powietrze podawane jest do paleniska z tego samego kierunku, co paliwo. W tej sytuacji części stałe i lotne węgla mają szansę ulec spaleniu. Innymi słowy, węgiel spali się całkowicie, podczas gdy w spalaniu oddolnym 30% ucieka przez komin w postaci szkodliwych związków.
Zachęcamy do obejrzenia filmu, w którym mistrz kominiarski doskonale tłumaczy proces poprawnego palenia w kotle.

http://powietrze.mos.gov.pl/
Na koniec przypominamy, że największym zagrożeniem jest palenie odpadami, które wypuszcza do powietrza ogromną ilość szkodliwych substancji.